• ZAŠTO CHIP TUNING ?

Chip tuning je najbrži, najjednostavniji, najsigurniji i naravno najjeftiniji postupak kojim možete vašem ljubimcu da podarite još dodatne snage. Zavisno od vrste motora (dizel,benzin,turbo dizel,turbo benzin) varira učinkovitost chip tuninga. Turbo motori (dizeli i benzinci) imaju najveći stepen poboljšanja performansi i on je otprilke 25% dok obični atmosferski motori imaju oko 10%.

Trajanje postupka: Zavisno od kontrolne jedinice (ECU) od 15 min pa do 2.30 h

Sigurnost postupka: Firma BOOM electronic izvodi programiranje sa visoko profesionalnom opremom kako u EPROM varijanti tako i u OBD postupku. Iskustvo od 10 godina je velika garancija kvaliteta.

Šta je EPROM varijanta: Neki modeli(otprilke do 1998) imaju EPROM memorijsko kolo u svom ECU-u. To kolo se fizički mora zameniti sa novim (poboljšanim) EPROM-om što znači da se ECU mora rastaviti. Nakon toga, Vama ostaje orginalni EPROM.

Šta je OBD varijanta: To je postupak gde nema rastavljanja ECU-a. Upisivanje se vrši preko kablova koji se prikljucuju na OBD konektor koji posjeduje većina auta od 1998 god. Preko laptop-a se podatci upisuju u ECU.

Šta se dešava sa potrošnjom: U većini slučajeva ostaje ista ili čak manja ako se auto umereno agresivno vozi. Kod visoko forsirane vožnje potrošnja je veća nego pre chip tuninga što je rezultat povećanja snage motora. Potrošnja se maksimalno može povećati u postotcima shodno dobitku snage pri ekstremnom režimu vožnje. Kod svakodnevne vožnje nema promjena potrošnje.

Šteti li chip tuning motoru: Sama fabrika je ostavila prostora da se snaga može po potrebi povećati remapiranjem ECU-a. Većina fabrika u svojoj ponudi motora ima potpuno iste motore kod kojih je jedino razlika u sadržaju chipa u ECU-u. Tako se tržistu nudi veći broj motora koji se razlikuju u snazi, a razlika je dobijena fabričkim chip tuningom. Što se tiče atmosferskih motora kod njih chip tuning može samo da poveća vijek trajanja jer obogaćuje smijesu i time hladi ventile. Efekat chip tuninga na ovakvim motorima je više nego pozitivan. Kod turbo motora stvar je malo komplikovanija. ECU kod njih kontroliše i pritisak turbine tako da se tuningom osim goriva moze povećati i količina vazduha, samim tim je i razlika u dobitku na snazi veća u odnosu na obične motore. Pretjeranim povećavanjem pritiska turbine može doći do mehaničkog uništenja motora pa je umerenost najveći prijatelj turbo chip tuninga. Kod ispravnog urađenog remapiranja nema štetnih efekata po motor.

Mogu li posle chip tuninga da idem na auto dijagnostiku: Naravno,chip tuning nema veze sa dijagnostikom.Sve ostaje kao i pre prepravke.

Šta je sa garancijom na motor: BOOM electronic kao i sve firme širom sveta ne daje garanciju na motor. To je isto kao kad bi tražili da vam prodavac guma garantuje za menjač,…nema smisla. Mi dajemo garanciju na našu delatnost, tj. chip tuning i svi problemi koji se jave u toj oblasti biće otklonjeni pod uslovom da niko nije dirao ECU osim nas, kao i da nije prošlo više od 3 godine od chip tuninga.

2 -

3 -


Želite da saznate više o tehnologiji ili proizvodima...

mi imamo pravo rešenje za Vas.